Non Gmo Sertifikasyonu

Yasal Gereklilikler

Günümüzde AB ülkeleri, İngiltere, Hindistan, Avustralya ve Japonya dâhil olmak üzere dünya üzerinde 60’tan fazla ülke genetiği değiştirilmiş gıdaların etiketlenmesini zorunlu kılmaktadır. Hindistan; belirlenen ürün grupları için kabul koşullarını bir üst seviyeye çıkararak, Hindistan Gıda Güvenliği ve Standartları Kurumu (FSSAI) tarafından gerçekleştirilen 12 Ekim 2020 tarihli duyuruda; Hindistan'a ithal edilecek 24 büyük gıda mahsulünün (elma, patlıcan, mısır, buğday, kavun, ananas, papaya, erik, patates, pirinç, soya fasulyesi, şekerpancarı, şeker kamışı, domates, tatlı biber, kabak, keten tohumu, fasulye eriği ve hindiba) ihracatçı ülkenin yetkili kurumu tarafından düzenlenecek "Certificate for Non-GM Origin ve  GM Free Status" belgesinin 01 Mart 2021 tarihinden itibaren zorunlu tutulduğu bildirilmiştir. İlaveten nohut ve diğer hububat ürünleri gibi potansiyel ihraç ürünlerimizin de ilgili düzenlemeden etkilenebileceğinin değerlendirildiği ifade edilmiştir. Bu bağlamda ilgili 24 ürün için Hindistan’a gerçekleştirilecek her ürün sevkiyatına, ihracatçı ülkenin ulusal otoritesi tarafından verilen, GDO menşeli olmayan ve GDO içermeyen bir sertifika eşlik etmesi zorunlu hale gelmiştir.


Standardın Amacı ve Faydaları

Non GMO standardının amacı; risk yönetimi yaklaşımı ile proses ve kalite süreçlerini inceleyerek ve geliştirerek tüketiciye genetik yapısı değiştirilerek elde edilmiş veya hammadde olarak kullanılmış herhangi bir gıdanın ya da yemin ulaşmasını engellemek ve süreçlerin kontrolünü sağlamaktır. Eksiksiz ve standarda uygun bir sistemin denetiminde istinaden ise Non GMO sertifikası düzenlenir ve ürünlerin ambalajları üzerinde GDO içermeyen üretim ibaresini içeren logo/ibareler yer alır.  Non GMO standardı; kapsamında olan ürün grupları ile ilgili yasal mevzuatların ve standardın diğer gerekliklerinin sağlanarak son tüketiciye güvenli ürün ulaştırmayı amaçlar. İlaveten; Non GMO belgesi uluslararası bilinilirliğinden ve güvenilirliğinden dolayı ticari anlamda zaman ve maliyet kazancı sağlamada, gıda güvenliği yönetiminde HACCP ya da risk bazlı yaklaşımın uygulanmasında, ürün incelemeleri, test ve analizler için risk değerlendirmesi ile hazırlanan bir program oluşturulması ve uygulanmasında fayda sağlar. Kriz yönetimi ile ilgili sistem kurulmasını ve yönetilmesine teşvik eder.


Control Union Certification Standardı- Non GMO Production Standard (GDO İçermeyen Üretim Standardı) – NGPS

 Tüm bu artan talepleri karşılamak için Control Union Certifications olarak partnerlerimizle birlikte Non GMO Production Standard (GDO İçermeyen Üretim Standardı) – NGPS’ını geliştirdik. NGPS, içeriklerin modern biyoteknoloji kullanılarak genetik olarak tasarlanmamasını sağlayarak ürünlerdeki GDO'suz üretim iddialarının gerçekliğini doğrular. NGPS logosunun kullanımı, ürünün kalitesinin açıkça belirtilmiş bir garantisi olarak hizmet eder. Sertifikasyon, yetiştirme, üretim, işleme, depolama, dağıtım, lojistik ve / veya ticaret alanlarında faaliyet gösteren kuruluşlar için tedarik zincirinin tüm seviyelerinde geçerlidir. Tarafımızca başvuru, risk analizi değerlendirmesi, kontrol ve sertifikasyon sürecinin tamamlanması ardından sertifikasyon talep edilen ünite ve ürünlerinizi içeren sertifikanızı düzenler.

Süreçle ilgili detaylı bilgi almak için Non GMO Türkiye Denetçisi ve İrtibat Kişisi Bülent Çinbaşı'na bcinbasi@controlunion.com ve 0232 347 07 04 no'lu telefondan ulaşabilirsiniz.