Kimyasal Analiz Laboratuvar Birimimizde tahıl ürünleri, gıda, yem ve bitkisel kökenli yağ numunelerinde kimyasal kalite özelliklerinin kontrol edilmesini sağlayan parametrelerin tayinine yönelik analizler yapılmaktadır. Yaş kimya grubunda gerçekleştirmiş olduğumuz analizler; Kantitatif Analiz (Nicel Analiz) türünde olup; numunede aranan parametrelerin miktarsal tespiti için yapılan çalışmadır. Kantitatif analiz grubu gravimetrik ve volumetrik analizler olmak üzere iki ayrı gruptan oluşur. Gravimetrik analiz, tayini yapılan parametrenin (yağ tayini; Rutubet ve Uçucu Madde Tayini, Ham Selüloz tayini, Ham kül Tayini, Asitlik Tayini, Düşme sayısı tayini vb.) miktarının kütle ölçümüne dayanarak bulunması iken volumetrik analiz (protein Tayini, üreaz aktivitesi, KOH da Çözünebilir Protein, Peroksit Tayini, İyot Değeri vb.) tayini yapılan parametrenin ; içeriği ve konsantrasyonu bilinen bir reaktif ile reaksiyona sokularak, harcanan miktarının matematiksel formül ile tespiti esasına dayanır.
Yaş Kimya analizleri, numuneler içerisinde istenilen parametrelerin tanımlanması, gıda güvenliğinin sağlanması ve numuneye ait gıda-kalite parametrelerinin oluşturulması adına önemli bir analiz grubudur. Analizlerimiz ulusal ve uluslararası metotlara göre (TSE, ISO, EN vb.) uzman personellerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.
Ürün Grupları | Analiz Adı | Metot | Akreditasyon Durumu |
| *Ham Protein (N*6,25) Tayini | TS EN ISO 5983-2 | |
| *Protein Tayini | TS EN ISO 20483 | |
| *Yağ Tayini | ISO 6492 | |
|
| TS EN ISO 659 |
|
| *Rutubet ve Uçucu Madde Tayini | ISO 6496 |
|
| *Rutubet ve Uçucu Madde Tayini | TS EN ISO 665 |
|
| *Ham Selüloz Tayini | TS EN ISO 6865 | |
| *Ham Kül Tayini | TS ISO 5984 |
|
|
| TS EN ISO 660 |
|
| *Rutubet Tayini | TS EN ISO 712 | |
| *Düşme Sayısı Tayini | TS EN ISO 3093 | |
| *Yaş Gluten Tayini- Glutomatik |
|