Fiziksel Analiz

Fiziksel analizler, maddelerin fiziksel özelliklerinin belirlenmesi, ürünlerin standardizasyonunu ve kalitesini belirlemek açısından önemli olan parametrelerin teyit edilmesidir. Bu parametreler hammadde ve son üründe ürün sınıflandırılması, ürünlerin sağlıklı bir şekilde depolanması gibi teknik koşulların belirlenmesinde de önemli rol oynamaktadır. Günümüzde tahıllar ve tahılların yan ürünleri, yemlerin sağlık açısından etkili olarak sunulması adına fiziksel analizler gerçekleştirilmektedir. 

Control Union fiziksel analiz laboratuvar birimi Tahıllar, Hububat ve Baklagiller, Yağlı Tohumlar, Bitkisel Yağ numunelerinde renk, görünüş, tat, koku analizlerinin yanı sıra fiziksel yönden gösterge ya da bozulmaya yol açabilen nem/rutubet-kuru madde, yabancı madde, yoğunluk, hektolitre, alveograf özelliklerinin tayini, yaş glüten, renk analizleri vb. analizlerini gerçekleştirilmektedir. Renk, koku, tat, görünüm ve görünüme etki eden organoleptik muayene, Yabancı madde aranması, Hasarlı tane (Fiziksel kusur) tespiti gibi özellikle depolama özelliklerinde ortaya çıkabilecek fiziksel analizler faaliyet kapsamına girmektedir. 

Control Union Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı olarak analizlerimizde, Türk Gıda Kodeksi, TSE Standartları ve Uluslararası metotlar kaynak alınmakla birlikte güncellikleri sürekli takip edilerek ve uzman personellerimiz tarafından yapılmaktadır. Fiziksel analizler; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yetkili olarak ancak talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda, güvenilir, ulusal-uluslararası kabul görmüş analiz metotları eşliğinde de gerçekleştirilir. Hızla gelişen gıda sektörüne ayak uydurabilmek, müşteri taleplerine hızlı ve doğru olarak cevap verebilmek adına başlıca hedefimiz; analiz çeşitliliğini ve kalitesini sürekli olarak arttırmaktır.

Ürün Grupları Analiz Adı Metot Akreditasyon Durumu 


Tahıllar 


Hektolitre Ağırlığı Tayini 

ISO 7971-3




Makarnalık Buğday

Camsı Tane Tayini TS EN 15587 
Buğday, Arpa, Mısır, Nohut, Bezelye , Mercimek Yağlı Tohumlar, Fasulye , Pirinç Yabancı Madde Tayini TS 2974; TS 4079; ISO 658; ISO 605, TS 143, TS 141, ISO 7301, TS 3415


Buğday, Arpa, Mısır, Nohut, Bezelye , Mercimek Yağlı Tohumlar, FasulyeDiğer Hububat Tayini TS 2974; TS 4079; ISO 658; ISO 605, TS 143, TS 141, TS 3415  


Buğday

Haşere Tahribatına Uğramış Tane Tayini TS 2974, TS EN 15587 


Buğday

Zarar Görmüş Tane Tayini TS 2974, TS EN 15587 


Buğday

Kırık-Cılız, Buruşuk Tane Tayini TS 2974, TS EN 15587 


Buğday

Emrbiyosu Kararmış Tane TayiniTS 2974, TS EN 15587 


Buğday

Çimlenmiş- Filizlenmiş Tane Tayini TS 2974, TS EN 15587 


Buğday

Çavdar Mahmuzu- Ergot Tayini TS 2974, TS EN 15587 


Buğday

Canlı Böcek Tayini TS 2974, TS EN 15587 


Buğday

Diğer Tip Buğday Tayini TS 2974, TS EN 15587 


Buğday

Süne Zararı Tayini TS 2974, TS EN 15587



Soya Fasulyesi

Isı Hasarı Tayini Grain Inspection HandBook II Soybeans 7/30/2013 



Soya Fasulyesi

Toplam Hasar Tayini Grain Inspection HandBook II Soybeans 7/30/2013 



Soya Fasulyesi

Split Tane Tayini Grain Inspection HandBook II Soybeans 7/30/2013 



Soya Fasulyesi

Küf Hasarlı Tane Tayini Grain Inspection HandBook II Soybeans 7/30/2013 



Mısır 

Kırık Tane Tayini TS 3415 


Mısır

Haşere Tahribatına Uğramış Tane Tayini TS 3415 


Mısır

Kurutma Esnasında Fazla Isıya Maruz Kalmış Tane Tayini TS 3415 


Mısır

Çimlenmiş- Filizlenmiş Tane Tayini TS 3415 


Mısır

Zararlı Ot Tohumları Tayini TS 3415 


Mısır

Çürümüş Tane Tayini TS 3415 


Mısır

Zarar Görmüş Tane Tayini TS 3415 


Arpa

Zarar Görmüş Tane Tayini TS 4079; TS EN 15587 


Nohut/ Bezelye

Kırık Tane Tayini TS 1387 ISO 605/TS 142 


Nohut/ Bezelye

Split Tane Tayini TS 1387 ISO 605/TS 142 


Nohut/ Bezelye / Kırık Nohut/Split Nohut 

Toplam Hasarlı Tane Tayini TS 1387 ISO 605/TS 142 
Nohut/ Bezelye / Kırık Nohut/Split Nohut Diğer Renkli Tane Tayini TS 1387 ISO 605/TS 142 


Nohut/ Bezelye / Kırık Nohut/Split Nohut

Kirli ve Rengi Bozulmuş Tane Tayini TS 1387 ISO 605/TS 142 


Nohut/ Bezelye / Kırık Nohut/Split Nohut

Çamur Lekeli Tane Tayini TS 1387 ISO 605/TS 142 


Fasulye

Kırık Tane Tayini TS 141  


Fasulye

Lekeli Tane Tayini TS 141  


Fasulye

Ezilmiş- Hasar Almış Tane Tayini TS 141  


Fasulye

Hafif Lekeli Tane Tayini TS 141  


Fasulye

Böcek Hasarlı Tane Tayini TS 141  


Fasulye

Ölü Böcek Tayini TS 141  


Fasulye

Canlı Böcek Tayini TS 141  


Fasulye

Ebat / Size (Elek Analizleri) Tayini TS 141  


Fasulye

Diğer çeşitler Tayini TS 141  


Pirinç

Kırmızı Tane Tayini TS 2408/ISO 7301 


Pirinç

Tebeşirleşmiş Tane Tayini TS 2408/ISO 7301 


Pirinç

Kırık Tane Tayini TS 2408/ISO 7301 


Pirinç

Çeltik Tayini TS 2408/ISO 7301 


Mercimek (Yeşil- Kırmızı) 

Kırık&Split Tane Tayini TS 143 


Mercimek (Yeşil- Kırmızı) 

Toplam Hasarlı Tane Tayini TS 143 


Mercimek (Yeşil- Kırmızı) 

Diğer Renk Tayini TS 143 


Mercimek (Yeşil- Kırmızı) 

Lekeli Tane Tayini TS 143 


Mercimek (Yeşil- Kırmızı) 

Kızışmış Tane Tayini TS 143 


Mercimek (Yeşil- Kırmızı) 

Kırık Tane Tayini TS 143 


Mercimek (Yeşil- Kırmızı) 

Buruşuk Tane Tayini TS 143 


Mercimek (Yeşil- Kırmızı) 

Küf&Toz Tayini TS 143 


Mercimek (Yeşil- Kırmızı)

Kabuğu Soyulmamış Tane Tayini TS 143